Skip to main content
Algemeen

Verborgen kopzorgen

Verborgen kopzorgen

1 op 3 Belgen kampt met psychische problemen. Ondanks dit hoge cijfer zijn veel mensen te beschaamd om hulp te zoeken.

VRT-journaliste en psychologe Leslie Hodge sprak voor haar boek ‘Verborgen Kopzorgen’ met 10 bekende mensen over hun psychische kwetsbaarheid. Ze schetst een portret van de meest voorkomende mentale problemen in Vlaanderen: depressie, middelenmisbruik (alcohol), ADHD en angststoornissen. Die vulde ze aan met psychische aandoeningen die vaak media-aandacht krijgen, zoals burn-outs, eetstoornissen en manische depressie.

Maak psychische problemen bespreekbaar

Met dit boek wil Hodge vooral herkenbaarheid opwekken en psychische problemen bespreekbaarder maken. Er vaker en opener over praten, kan al heel wat problemen helpen voorkomen. Zo wordt de drempel naar hulp lager en is er minder taboe over het feit dat mensen af en toe worstelen met het leven.

Ook media moeten taboe doorbreken

Volgens Hodge houden onder andere de media het taboe in stand: Er hangt een sluier van schaamte over mensen met psychische problemen. Die schaamte is voor een deel te wijten aan de beeldvorming in de media. Als je in de kranten leest over een persoon met een psychische stoornis, is dat bijna altijd in een context van geweld, misbruik of een ander onrecht. Dat alles heeft een niet te onderschatten impact op de manier waarop mensen psychische problematiek ervaren. Het vormt een remming die sommigen tegenhoudt de stap naar erkende hulp te zetten.

Mensen denken vaak dat hun leven voorbij is wanneer ze een psychisch probleem hebben. Terwijl uit het boek blijkt dat voor de geïnterviewde bekende mensen hun psychische kwetsbaarheid een nieuw begin betekende. Ze kregen meer inzicht in hun eigen zwaktes en leerden er zich tegen wapenen.

Lees meer