De eindejaarsperiode is traditioneel een periode waarin mensen stilstaan bij zichzelf, het leven en de anderen. Ze maken een balans op van de afgelopen jaren en overgieten dat met een feestelijke saus. Nochtans voelt dit voor velen niet aan als een reden om te feesten of te geven. Lees de column van klinisch psychologe en journaliste Leslie Hodge:
“Ik vind dit geen aangename periode. Alles is zo geforceerd. Je wordt gedwongen om vrolijk te zijn. Gedwongen om te geven. Gedwongen om te zeulen met cadeaus. Er heerst een gedwongen gezelligheid. Het is allemaal niets voor mij”
De vrouw, die voor me op de sofa zit, is vijftig. Ze is een aantal jaren geleden gescheiden en heeft geen kinderen. Ze kan de eindejaarsperiode moeilijk appreciëren. Het “gedwongen geven” vindt ze vreselijk. Het is dan ook traditioneel een periode waarin wordt stilgestaan bij zichzelf, het leven en de anderen. Er wordt een balans opgemaakt van de afgelopen jaren en dat wordt overgoten met een feestelijke saus. Terwijl dit voor velen niet aanvoelt als een reden om te feesten, noch om te geven.