‘Mensen met psychische problemen worden nog te vaak gezien als gekken’
Het boek Verborgen Kopzorgen ligt al anderhalve week in de rekkenen werd maandagavond door reporter-psychologe Leslie Hodge officieel voorgesteld aan het grote publiek. In de aanwezigheid van professor-psychiater Dirk de Wachter, visagiste Sabine Peeters en twee jongeren van de organisatie Te Gek!?. Alle vijf hebben ze één doel voor ogen: geestelijke gezondheidsproblemen bespreekbaar maken.
“Het viel me op dat jongeren er baat bij hebben als iemand bekend zijn of haar problemen uit de doeken doet: het is nu eenmaal een hoopvolle gedachte te weten dat ook zij mensen zijn met grote en kleine problemen, ook al hebben ze op professioneel vlak alles voor mekaar gekregen”, vertelt Leslie me aan de bar van de Antwerpse jeugdherberg, terwijl ze af en toe wat aanwijzingen geeft aan de mensen die verantwoordelijk zijn voor de opbouw van haar boekenfeestje.
“Een op drie Vlamingen geeft aan met psychische problemen te kampen”, staat op de achterflap te lezen. Hallucinante cijfers, die alleen nog maar hallucinanter worden als je weet dat die percentages ieder jaar de lucht in gaan. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor depressies, die volgens hen zullen uitgroeien tot één van de grootste gezondheidsproblemen van de toekomst. Leslie Hodge ging met deze feiten aan de slag en interviewde maar liefst tien bekende koppen over hun dagelijkse zorgen en problemen en publiceerde ze in Verborgen kopzorgen, en wij vroegen haar het (jeans)hemd van het lijf:
De vraag die op ieders lippen brandt is natuurlijk: hoe komt het toch dat in een welvaartstaat als de onze nog zoveel mensen met psychische problemen kampen?